Liikennevalomalli poikkeustilanteisiin
Turvallinen Kodin ja Koulun Päivä
Liikennevalomalli on kehitetty Covid-pandemian aikana. Koulut ja oppilaitokset voivat hyödyntää mallia silloin, kun kasvokkaisten tapahtumien järjestäminen ei ole turvallista.
- Punainen valo: tapahtuma voidaan järjestää vain virtuaalisesti.
- Keltainen valo: kokoontumisia on rajoitettu, mutta tapahtuma voidaan järjestää erityisjärjestelyin pienryhmissä tai ulkotiloissa.
- Vihreä valo: vanhemmat voidaan kutsua koululle ja tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti tuttuun tapaan.
Punaisen valon toimintavinkit
- Yhteisöllinen virtuaalitapahtuma. Kutsutaan vanhemmat, oppilaat ja henkilökunta koolle esimerkiksi virtuaaliselle aamupalalle tai verkkoluennolle. Ryhmän, koulun ja oppilaitoksen koosta riippuen voidaan kokoontua keskustelemaan esimerkiksi luokkakunnittain tai pienryhmissä.
- Live-esitys koteihin. Kutsutaan vanhemmat seuraamaan oppilaiden esittämää näytelmää, konserttia tai muuta ohjelmanumeroa, joka välitetään koululta suoratoistona kotiväelle. (Meet, Teams, FB-live, tms.)
- Näyteikkuna. Pystytetään oppilaiden töistä näyttely koulun ikkunaan; kuvataidetta, käsitöitä, runoja, unelmia. Kannustetaan vanhempia vierailemaan näyttelyssä ulkoa käsin.
- Aarteen etsintä. Piilotetaan kouluympäristöön kuvia tai esineitä. Jaetaan perheille ennakkoon vihjeitä ja kannustetaan heitä perhekunnittain aarteen etsintään.
- Terveisiä koulusta. Tehdään oppilaiden kanssa video, jossa oppilaat haastattelevat koulun henkilökuntaa, esittelevät koulun tiloja ja heille itselleen tärkeitä asioita koulussa. Jaetaan video vanhemmille Kodin ja Koulun Päivänä.
Keltaisen valon toimintavinkit
- KKP-suunnistus. Kutsutaan kotiväki ja oppilaat etsimään pienryhmissä alueelta löytyviä kohteita; katuja, nähtävyyksiä, rakennuksia jne. Vihjeet kohteista löytyvät esimerkiksi QR-koodin avulla koulun verkkosivuilta.
- Retki luontoon. Kutsutaan vanhemmat pienryhmissä tai luokittain retkelle puistoon, laavulle, kalastamaan, marja- tai sienimetsään.
- Kohtaamisia vuoroissa. Järjestetään pienryhmissä luokkakohtaiset, toiminnalliset tapaamiset koulun pihalla eri viikonpäivinä.
- Yhteisötaidetta. Haastetaan perheet mukaan rakentamaan yhteisöllinen taideteos: piirretään teos katuliiduilla, rakennetaan tilataideteos kierrätysmateriaalista, perustetaan heijastinpuu jne.
- Perheet kohtaavat. Kannustetaan perheitä järjestämään kahdenkeskeisiä tapaamisia: kahvilassa, kotipihalla, puistossa jne. Perheille voidaan antaa lasten ja nuorten hyvinvointiin tai kouluarkeen liittyvä tehtävä tai kysymys, johon heidän tulee etsiä yhteinen ratkaisuehdotus.
Vihreän valon toimintavinkit
- Rehtorin kyselytunti. Kutsutaan vanhemmat aamukahvin tai -puuron tai iltateen äärelle tutustumaan ja keskustelemaan lasten ja nuorten kouluarjesta.
- Järjestetään koululla harrastemessut, kierrätystori, fillareiden tuunaustapahtuma, turvallisuustempaus, oppilaiden ja vanhempien välinen pesisturnaus jne.
- Etätyöpäivä. Kutsutaan vanhempia Kodin ja Koulun Päivän viikolla viettämään etätyöpäivää koululla. Vanhemmat voivat keskittyä työntekoon oppituntien aikana ja seurata oppilaiden kouluarkea välitunneilla.
- Elävä kirjasto. Kutsutaan vanhemmat koulun vieraaksi kertomaan oppilaille omista koulumuistoista, koulutuksesta, harrastuksista ja ammateista.
- Järjestetään työpaja, jossa vanhemmat ja oppilaat ideoivat yhdessä tekoja hyvinvoinnin edistämiseksi. Teemoja voivat olla esimerkiksi ravinto, uni, liikunta, päihteet, kaveritaidot jne.
Hyvää Kodin ja Koulun Päivää!