Kivaa kirjoista!

Kirjat ja lukeminen tarjoavat ehtymättömästi aineksia yhdessä tekemiselle. Tältä sivulta löydät vinkkejä Kodin ja Koulun Päivän tapahtuman järjestämiseen kirjojen äärelle. 

Miten toimia?

  • Kutsukaa koolle Kodin ja koulun Päivän tiimi, johon kuuluu koulun henkilökunnan edustajien lisäksi aktiivisia vanhempia tai vanhempainyhdistyksen edustajat.
  • Tutustukaa ideaehdotuksiin ja keksikää itse lisää.
  • Valitkaa teidän kouluunne sopiva tapa ja ajankohta viettää kotiväen ja koulun yhteistä päivää. Suunnitelkaa ohjelma yhdessä.
  • Lähettäkää kutsut kotiin hyvissä ajoin.

Ideapankki – Valitse vapaasti!

Retkelle yhteiseen lukuhetkeen 

Haastakaa vanhemmat mukaan suunnittelemaan ja rakentamaan lukunurkkaus Kodin ja Koulun Päivänä! Rakentakaa rentouttava ja kännykkävapaa lukunurkka, johon voi istahtaa hengähtämään ja lukemaan ääneen tai itsekseen.  

Hyödyntäkää vanhoja ja uusia lukunurkkauksia. Lukunurkassa voi lukea ääneen kaverille, lapselle, isälle, äidille, opettajalle, tutulle ja tuntemattomalle. Tai entä jos kutsuisitte mummot ja vaarit mukaan lukemaan satuja perheen pienimmille? 

Lukunurkkaan voi myös perustaa lauseiden aarrearkun, jossa voi jakaa muille kirjojen sivuilla vastaan tulleet kauniit kiteytykset ja oivalluksia herättäneet ilmaisut. Esimerkiksi kirjoita lempikirjastasi tai lukunurkkauksessa tarjolla olevista kirjoista jokin sinua puhutteleva lause tai kohta. Kommentoi ja jatka muiden nostoja ja kirjoita sekaan uusia! 

Voit myös tuoda mukaan lempikirjasi ja esitellä sen toisille lukunurkkauksessa. 

Parhaat palkitaan! 

Jakakaa sosiaalisessa mediassa kuvia, kertomuksia ja tunnelmia lukunurkkausten rakentamisesta ja käytöstä sosiaalisessa mediassa.  Miltä lukunurkassa näyttää, miten se syntyi ja miten siellä viihdytään? Mitä sääntöjä nurkkauksen käytölle on? 

Käyttäkää julkaisuissa tunnisteita #kodinjakoulunpäivä #hemochskoladagen. Palkitsemme vuoden 2024 parhaat somejulkaisut ja tapahtumakuvaukset toimittamalla 300 heijastinta voittajakoululle.

 

Äänestä voittaja! 

Järjestäkää etukäteen äänestys: Mistä kirjasta nähdään kodin ja koulun päivässä lavatoteutus?  

Voittanut kirja tehdään näytelmäksi, tai se voi saada uuden elämän vaikkapa runona, sketsinä tai koulun bändin biisinä.

 

Poistokirjat kiertoon, vanhasta uutta 

Kerätkää koulun varastoista ja kodeista kirjoja, jotka ovat menossa roskiin. Varatkaa saksia, liimaa, paperia, kyniä, maalaustarvikkeita ja muita askartelutarvikkeita.  

  • Vanhoista kirjoista voi leikellä ja liimata uusia omia tarinoita.  
  • Kirjoista voi myös koota kollaasin tai julisteen, esimerkiksi nuorten viestin aikuisille tai vanhempien terveiset luokalle. 
  • Tai entäpä ainekset laulun sanoiksi? Voit ottaa vanhan kirjan ja tehdä biisin leikkaa-liimaa-tekniikalla. Kirjoja voi käyttää maalauksen osana tai askarrella kierrätyspaperisen korun. Tyyli on vapaa, laskekaa luovuus valloilleen! 

 

Kutsukaa kirjasto mukaan

Tapahtumaan voi järjestää yhteistyössä paikallisen kirjaston kanssa esimerkiksi kirjojen lainauspisteen ja mahdollisuuden kirjastokortin hankkimiseen.

Kirjastopiste on hyvä keino huomioida monikieliset vanhemmat ja esitellä paikallisen kirjaston mahdollisuuksia lukemiseen suomeksi ja omalla äidinkielellä. Vinkatkaa kirjastolle, minkä kielisiä oppilaita ja vanhempia tapahtumaan on tulossa! 

 

Yhdessä maailman ympäri

Kootkaa karttakirjoja ja karttapalloja ja rohkaiskaa keskustelemaan niiden äärellä. Minne haluaisit matkustaa? Mistä sukusi on kotoisin? Mitä kiinnostavaa ja koskettavaa maailmankartalla tapahtuu? Miten maailman tapahtumiin voi itse vaikuttaa?

Lisää ideoita

Satunaamiaiset – Pukeutukaa hahmoiksi, joihin olette tutustuneet kirjan sivuilla. Lisää satunaamiaisista ja muita vinkeitä vinkkejä löydät Vanhempainliiton Tarinatorilta!
 
Taitoradan ja Kodin ja Koulun Päivän ideakortit löydät täältä.